mandag 27. januar 2014

Flere gasskraftverk i Norge?


Etter at olje ble funnet for første gang i Norge i slutten av 1969 i Nordsjøen, har Norge vokst seg til å bli en av verdens største oljeprodusenter. Helt siden funnet av Ekofisk-feltet i Nordsjøen i 1970 har Norge hatt store planer om å skaffe seg flere gasskraftverk, men likevel er det stor debatt i samfunnet i dag om landet skal invistere i flere eller ikke. Bare for å gjøre det klart, er et gasskraftverk et kraftverk som produserer og lager elektrisk energi ved hjelp av gasskraft.

Ulemper:
Gasskraftverk kan ha en negativ virkning på miljøet. Gasskraftverkene slipper ut store mengder CO2 som endrer klimaet vårt og forurenser det mer enn det allerede er. Dette er en av grunnene til at mennesker i dag er imot gasskraftverk, og itillegg til det er det også en av hovedgrunnene til at det er mye debatt rundt dette temaet.

Om vi skal bygge flere gasskraftverk i landet vil det øke utslippene i Norge med ca. 5,6%, på gunn av mengden CO2 som blir sluppet ut.
Den gassen som blir eksportert nå, blir dessuten brukt på en mer effektiv måte enn det den vil i et gasskraftverk. 80 % av den går til varmeformål, og ikke til produksjon av elektrisk energi som den ville gjort i et gasskraftverk. Virkninsgraden er derfor 85% når gassen blir brukt på den måten.

Selv om gasskraftverk har noen negative sider, har den også en del positive sider.

Fordeler:
Et gasskraftverk er for eksempel ikke avhengig av været for å få tilgang til energikilden, og man kan også plassere gasskraftverkene akkurat der man trenger krafta fordi gass kan fraktes og lagres. Selv om en av de negative sidene ved disse kraftverkene er at de slipper ut veldig mye CO2, har det seg likevel slik at de slipper ut 30% mindre CO2 enn det oljefyrte kraftverk gjør.

Gasskraftverk lager fremdeles store mengder CO2-utslipp, men det er en av de mest miljøvennlige varmekraftverkene av alle.
En annen positiv side med gasskraftverk er at om det er fullt kombinert med CO2-rensing (CO2-rensing er å fange CO2 fra for eksempel et kullkraftverk og lagre det istedet for å slippe det ut i atmosfæren) vil gasskraftverk bli ganske miljøvennlige.

Min mening:
Personlig så synes jeg at Norge skal bygge flere gasskraftverk fordi det kan redusere CO2 utslippet. Gasskraftverk slipper ut mindre CO2 enn det for eksempel et oljefyrt kraftverk gjør. Jeg synes at vi skal gjøre det som er best for miljøet og spare miljøet mest mulig for CO2 utslipp, fordi miljøet og naturen er egentlig alt vi har.

Kilder jeg brukte var:
Wikipedia.no
Eureka 10
miljolare.no

3 kommentarer:

  1. Jeg er helt enig i at gasskraftverk bør bygges. Du har skrevet et bra blogginnlegg, fordi du trekker både fordelene og ulempene fram. Du har et godt poeng når du sier at gasskraftverk er et bra alternativ for at vi ikke skal slippe ut så mye CO2, fordi jeg mener at det er det mest miljøvennlige kraftverket. Alt i alt, et bra innlegg.

    SvarSlett
  2. Jeg synes at du har skrevet et veldig bra innlegg. Du har klart å finne de positive og negative sidene ved bygging av gasskraftverker. Men er jeg litt uenig med deg. For jeg synes at det bare burde bygges flere gasskraftverker, så lenge de har CO2 rensing. Likevel så synes jeg at du har jobbet veldig bra!

    SvarSlett
  3. Du har skrevet et flott innlegg. Du bruker faglige begreper og har en god struktur igjennom helle innlegget. Det er relevant å gi referanser, spesielt når når du kommer med påstander.

    SvarSlett